Alsó és felső bölcsességfog egy időben történt eltávolítása

ALÁBB MŰTÉTI FOTÓK IS LÁTHATÓAK. KÉRJÜK, CSAK ABBAN AZ ESETBEN TEKINTSE MEG EZT AZ OLDALT, HA AZ ILYEN KÉPEK NEM ZAVARJÁK ÖNT!

Ebben az esetben az alsó és felső bölcsességfog egy időben történő eltávolítása mellett döntöttünk. Tapasztalatnk szerint a beavatkozás kényelmesen elvégezhető egyidőben, ugyanakkor nem jelent kétszer akkora megterhelést. Ezért ezt javasolni is szoktuk.

A páciens alsó bölcsességfoga a többi foggal megegyező tengelyállású volt, ugyanakkor megfigyelhető a hátrafelé irányuló dőlés. (Az 1. számú képen kékkel karikáztuk be a bölcsességfogat.)
Ilyen esetekben a bölcsességfog makacsul be tud ékelődni. Az egyes számmal jelölt panorámaröntgen-felvételen ez látszik is. Ugyanezen a felvételen sárga karikával jelöltük a csökevényes felső bölcsességfogat.

A 2. számú képen jól látható, hogy az ínyt a bölcsességfog részlegesen áttörte. Ez az az eset, amikor súlyos gyulladások tudnak kialakulni a fog és az íny által képzett "tasakban". Bizonyos esetkben (ritán) elégséges lehet az íny lemetszése a fogról, de ennek alapfeltétele a bölcsességfog megfelelő tengelyállása, és az, hogy legyen elegendő hely a fog számára. Jelen esetben (és az esetek túlnyomó többségében) ez nincs így.

A 3. számú képen a fog eltávolítás közben látható. 
A 4. képen a csipeszben látható az a lágyrész, amely az 1. számú röntgenfelvételen a fog mögött ábrázolódik. Ez a fog mögött látható sötétebb terület a röntgenfelvételen.

A 6. képen mutatjuk meg a felső csökevényes bölcsességfogat eltávolítás közben, míg az 5. képen az eltávolított csökevényes (atípusos, a szokásosnál kisebb és amorf alakú) bölcsességfog látható.

bolcsessegfog felso also

 

 logosanoral2