Horizontális tengelyállású alsó bölcsességfogak egyidejű eltávolítása altatásban

ALÁBB MŰTÉTI FOTÓK IS LÁTHATÓAK. KÉRJÜK, CSAK ABBAN AZ ESETBEN TEKINTSE MEG EZT AZ OLDALT, HA AZ ILYEN KÉPEK NEM ZAVARJÁK ÖNT!

A mai korszerű érzéstelenítőszerekkel szinte bármely kezelés fájdalommentesen elvégezhető, ennek ellenére el kell fogadni, ha egy páciens a beavatkozást altataásban szeretné elvégeztetni. Ilyenkor azonban érdemes több bölcsességfog egy időben történő eltávolítását elvégezni. Kettő vagy négy bölcsességfog egyidejű eltávolítása jól végezhető altatásban.

Ebben a cikkben egy ilyen beavatkozást mutatunk be.


A panorámaröntgen-felvételen jól látható a két alsó bölcsességfog. Mindkettő tengelyállása horizontális, azaz merőlegesen állnak a fogak tengelyéhez képest.


bolcsessegfog altatas1


A páciens intubálására szájon keresztül kerül sor. Ilyenkor a levegőt az elaltatott pácines ezen a csövön keresztül kapja, hiszen az altatószerek következtében önmaga levegőt nem vesz. 

bolcsessegfog altatas8


A fogat fedő csontot speciális csontmaró fúróval távolítjuk el. Régebben szokásban volt a csontot vésővel eltávolítani - ettől azonban ez a módszer sokkal kíméletesebb.

bolcsessegfog altatas5


A vízszintesen fekvő bölcsességfogat "hosszában" elvágjuk, annak érdekében, hogy a fog minimális csonteltávolítás mellett is kiférjen.

bolcsessegfog altatas6


Az eltávolított bölcsességfog helye jól látható a csontban. Ezt a képet fekete-fehér változatban mutatjuk csak meg.

bolcsessegfog altatas3


A sebet csomós varratokkal zárjuk. 

bolcsessegfog altatas2

A műtét után altatóorvosunk "felébreszti" a beteget, aki egy-két óra pihenést követően kísérővel otthonába távozhat.


logosanoral2