Bölcsességfogak eltávolítása a fogszabályozó kezelés időtartama alatt

Ismert tény, hogy a benthagyott bölcsességfogak összerombolhatják a fogszabályozó kezelés eredményét. Itt most egy olyan esetet mutatunk meg, amikor a bölcsességfogak eltávolítása a fogszabályozó kezelés időtartama alatt történt meg.


A fiatal hölgy (16 éves) jelenleg fogszabályozó kezelés alatt áll. Szerencséjére a fogszabályozó szakorvos felhívta a figyelmét arra, hogy a fogszabályozás eredményét teljesen tönkreteheti a növekedésnek induló alsó bölcsességfog. (Számos esetben a fogszabályozó szakorvosok nem kérik a bölcsességfogak eltávolítását a szájsebésztől. Fontos ezért, hogy a páciensek gondoljanak erre!)

bolcsessegfog 0001

Nézzük meg most a panoráma röntgenfelvételt!
A röntgenfelvételen szépen látható a fogakra ragasztott fogszabályozó készülék, de az is, hogy a bölcsességfogak mindkét oldalon illetve alul és felül egyaránt a csontban helyezkednek el, mégpedig olyan pozícióban, hogy kinövésükre, kiemelkedésükre nincs esély.

op

A páciens úgy döntött, hogy a bölcsességfogakat oldalanként, helyi érzéstelenítésben távolítsuk el. Természetesen van mód a bölcsességfogak egyszerre, altatásban történő eltávolítására is, de ennek eldöntése a szájsebésszel való konzultációt követően végül is a páciens feladata. Ebben az esetben tehát a bölcsességfogak helyi érzéstelenítésben való eltávolítása mellett döntött a kisasszony. A bal oldali alsó és felső bölcsességfog eltávolítását végeztük. (Az oldaliságnál mindig a páciens szemszögét kell figyelembe venni - tehát bal oldali bölcsességfog az, amely a páciens bal oldalán van - szemből az természetesen jobb oldalra esik.)

Az eset további érdekessége, hogy a második nagyőrlőfog, tehát a bölcsességfog előtti fog sem érte még el a rágósíkot, az sem nőtt ki teljesen. A képen a fehér nyíl a hetes fogat, tehát a második nagyőrlőt muatja. Amögött az ínyben található a bölcsességfog (ezt piros pöttyel jelöltük).

bolcsessegfog 000222

A feltárt állkapocscsonton nem látszik a bölcsességfog, mert azt csont fedi el.

bolcsessegfog 0003

Speciális csontvágó műszerekkel a szájsebész eltávolítja a csontot, amely a bölcsességfogat fedi. Lassan előkerül a csontban mélyen fekvő fog.

bolcsessegfog 0004

Íme, a koronai része ezen a fotón már egészen jól kivehető:

bolcsessegfog 0006

Egyik kedvenc műszerünk a Bein-féle emelő. Ebben az esetben a bölcsességfogat még bent a csontban kettévágtuk, hogy kisebb helyen is kiférjen és nem kelljen túl sok csontot elvenni. A Bein-féle műszer a kettévágot fog kettéhasítására és kiemelésére is remekül használható.

bolcsessegfog 0008

Íme a kettévágott alsó bölcsességfog - immár a szájon kívül:

bolcsessegfog 0009

A felső bölcsességfog feltárása során az első metszést a bölcsességfog felett, az ínyen vezeti a szájsebész.

bolcsessegfog 0011

A felső bölcsességfog kimozdítása során is jó szolgálatot tesz az előbb említett Bein-féle műszer.

bolcsessegfog 0012

A felső bölcsességfog közvetlenül a kivétele után. 

bolcsessegfog 0013

A legközelebbi alkalommal a kisasszony jobb oldali alsó és felső bölcsességfogát fogjuk eltávolítani egy időben.

Összegezve: fogszabályozó kezelés előtt mindenképpen javasolt a bölcsességfogak eltávolítása. A kinövő, torlódást okozó bölcsességfog a hosszadalmas és bonyolult fogszabályozó kezelés teljes tönkretételét okozhatja. Az sem baj, ha a fogszabályozó készülék fent van, és akkor kerül sor a bölcsességfogak eltávolítására.


logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363 


logo sanoralerd
 
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655

Három bölcsességfog egy időben történő eltávolítása altatásban

Ebben az esetben három bölcsességfog egy időben történő műtéti eltávolítását végeztük általános érzéstelenítésben, azaz altatásban. A páciens egyik bölcsességfogát korábban, más rendelőben eltávolítatta helyi érzéstelenítésben, de a maradék hármat inkább altatásban szerette volna...


A röntgenfelvételen piros színnel karikáztuk be az eltávolítandó bölcsességfogakat és zöld színnel a már eltávolított bölcsességfog helyét. Látható, hogy a felső bölcsességfogak számára nincs hely a felső állcsontban, és a jobb oldali be is van ékelődve. A bal alsó bölcsességfog nekifeszül a második nagyörlőfognak. Az alsó állcsontban bal oldalon tíz évvel ezelőtt beültetett fogászati implantátum látható.

 

bolcsessegfog 888

A fotón látható az altatóorvos által a légcsőbe vezetett tubus. A páciens ezen a tubuson keresztül kap levegőt az altatás során.
Annak ellenére, hogy a beavatkozást altatásban végezzük, mindig adunk helyi érzéstelenítőszert. Ennek több oka is van, de a legfőbb az, hogy a páciens műtét utáni fájdalma (amely egyébként heves lenne) ezzel megelőzhető, hiszen fájdalom helyett zsibbadást fog érezni.

bolcsessegfog 80

A képen a fehér nyíl mutatja a bölcsességfog helyét az állcsontban. A fogat íny fedi. Az íny alatt még csont is borítja a bölcsességfogat.

bolcsessegfog 81

Az íny feltárása és a csont részleges eltávolítása után a bölcsességfog előbukkan. A képen ezt a nyíl mutatja. Nyilvánvaló, hogy ezen a lyukon nem fér ki a fog, ezért ilyen esetekben a fogat feldaraboljuk a csontüregben.

bolcsessegfog 82

A bölcsességfogat kiemeljük. Itt már a fele látható, hiszen kettévágtuk a fogat.

bolcsessegfog 84

A fog kiemelése után a bölcsességfog helye üregesen marad. Azért fontos a pontos sebzárás, hogy ez a csontüreg ne fertőzödjön el. A műtéti beavatkozás után az is fontos, hogy a páciens méginkább tisztán tartsa a szájüregét, mert ez esetben a seb szépen és zavartalanul tud begyógyulni. A sebben ezen a képen fertőtlenítő folyadék van.

bolcsessegfog 88

Az alsó bölcsességfog eltávolítása után hozzákezdünk a felső bölcsességfogak eltávolításához. Az ilyen műtéti beavatkozásoknál jó szolgálatot tesz a sebészi fejlámpa. Ez pontosan oda világít, ahol a beavatkozást végezzük, azaz a műtéti területre.

bolcsessegfog 90

A jobb felső bölcsességfog nehezen bukkan elő. A panoráma röntgenfelvételen látható volt, hogy nekifeszül a második nagyörlőfog gyökerének.

bolcsessegfog 93

Íme az eltávolított fogak. Bal oldalon a feldarabolt bal alsó ökcsességfog. Mellette a felső bölcsességfogak láthatóak.

bolcsessegfog 96


logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363 


logo sanoralerd
 
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655

 

 

Ínyt áttörő, kezdődő gyulladást okozó bal oldali alsó bölcsességfog műtéti eltávolítása

ALÁBB MŰTÉTI FOTÓK IS LÁTHATÓAK. KÉRJÜK, CSAK ABBAN AZ ESETBEN TEKINTSE MEG EZT AZ OLDALT, HA AZ ILYEN KÉPEK NEM ZAVARJÁK ÖNT!

Az ínyt áttörő bölcsességfogak esetén könnyen létrejöhet gyulladás a bölcsességfogak körül. Ha ez kezelésre nem kerül, akkor szájzár, láz és súlyos gyulladásos állapot kialakulása is gyakran előfordul.

Jelen esetünkben egy kezdődő gyulladásos képpel találkoztunk, és a fog eltávolítása mellett döntönttünk. Tapasztalatunk szerint helyesebb ilyenkor a fogat eltávolítani, mint konzervatív terápiával (gyógyszer, stb.) próbálkozni. Egyrészt azért, mert a fogat mindenképpen el kell távolítani, másrészt azért, mert magát a kórképet éppen a bölcsességfog okozza. Oki terápia tehát a bölcsességfog eltávolítása. A mai korszerű érzéstelenítőszerekkel a teljes fájdalommentesség biztosítható - még gyulladt környezetben is.

bolcsessegfog1200

Feltárás után a bölcsességfog előbukkan. Látható, hogy a második nagyörlőfognak nekidőlt.

bolcsessegfog1221

A bölcsességfog egyben nem emelhető ki (nem fér el), ezért úgy döntünk, hogy eldaraboljuk.

bolcsessegfog1278

A bölcsességfog eltávolítása után a csontsebet fertőtlenítőszerekkel mossuk ki, hogy a sebben található kórokozók számát a lehető leginkább csökkentsük.

bfog99

Újabb fertőtlenítőszeres átöblítés - ez a barna színű anyag a sebben.

bolcsessegfog77777

Íme a szétdarabolt bölcsességfog - immár szájon kívül.

bolcsessegfog66778


logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363 


logo sanoralerd
 
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655 

Mind a négy bölcsességfog eltávolítása altatásban, egy beavatkozás során

logo sanoralbudapest

Páciensünknél a négy bölcsességfogat egyszerre, egy időben távolítottuk el.
Négy bölcsességfog egyidőben történő eltávolítása csak altatásban oldható meg.

logo sanoralerdA felső bölcseégfogakat pirossal, az alsókat zöld színnel karikáztuk be. 
Az alsó bölcsességfogak fekvő pozíciója jól látható a röntgenfelvételen.

bölcsességfogak röntgenfelvételen

A jobb oldali alsó bölcsességfog részben áttörte az ínyt, de nekifeszül a második nagyörlőfognak.

jobb also bolcsessegfog1

Sebészi feltárás után megkezdjük a fekvő bölcsességfog felszabadítását. Ehhez a csontot részben el kell távolítanunk.

3

Hogy ne kelljen túl sok csontot eltávolítanunk, a fogat kettévágjuk. Így kisebb darabokban jobban kifér a csontból.

5

A sebet csomós öltésekkel zárjuk. 

8

A másik oldali alsó fekvő bölcsességfog feltárását az előzőhöz hasonlóan végezzük el.

9

Az eltávolított bölcsességfogak. Látható, hogy az alsó bölcsességfogakat kettévágtuk, de itt most a fotó kedvéért összeraktuk.

7


 logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363 


logo sanoralerd
 
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655