Altatásban vagy helyi érzéstelenítésben?

 A bölcsességfogak eltávolítására alapvetően kétféle érzéstelenítési lehetőségünk van, egyrészt a helyi érzéstelenítés, másrészt az altatásban történő eltávolítás.


bolcsessegfog3Mindkét módszernek van előnye és hátránya, de kialakult egyfajta gyakorlat, amelyet célszerű követni:

- egy bölcsességfog eltávolításához a helyi érzéstelenítés bőven elegendő. A megfelelő technikával végzett érzéstelenítés teljes fájdalommentességet biztosít.
- egy alsó, és ugyanazon oldali felső bölcsességfog egyidejű műtéti eltávolítása szintén minden további nélkül elvégezhető helyi érzéstelenítésben,
- kétoldali alsó bölcsességfog egyidejű, helyi érzéstelenítésben történő eltávolítását el kell kerülni. Ilyenkor vagy általános érzéstelenítést (altatást) kell alkalmazni, vagy a bölcsességfogakat más időpontban kell eltávolítani.
- négy bölcsességfogat egyidőben altatásban kell eltávolítani. Természetesen a páciens kifejezett kérésére négynél kevesebb bölcsességfog is eltávolítható altatásban.

Az altatásban történő eltávolításról néhány dolgot mindenképpen érdemes kiemelni:

- az altatás előzetes kivizsgálásokat igényel (vérkép, vércsoport-meghatározás, ellenanyag-szűrés, mellkas-röntgen, vizeletvizsgálat, szérum-plazma laborvizsgálatok). Az előzetes kivizsgálásokra a páciens biztonságának érdekében van szükség.
- A bölcsességfogak műtéti eltávolítása praktikusan egynapos sebészeti beavatkozás, azaz a beavatkozás napján felügyelettel a páciens otthonába távozhat.
- A beavatkozás előtti éjszakán éjféltől nem szabad enni vagy inni.
- A laborvizsgálatok eredményeinek birtokában az altatóorvossal a beavatkozás előtt előzetes megbeszélésre és vizsgálatra van szükség.